“Οι εκφοβισμοί και τραμπουκισμοί δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας” δηλώνει η Επιτροπή Κατοίκων Αγ. Βασιλείου

Η Επιτροπή Κατοίκων Αγ. Βασιλείου του Δήμου Θηβαίων, με ανακοίνωση τους αναφέρονται στο περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, όταν τρία μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν την περιοχή Μαύρο Σπιθάρι, «προκειμένου να εκτιμήσουν οπτικά το μέγεθος των επεμβάσεων που έχουν γίνει στο βουνό» για την εγκατάσταση νέου αιολικού πάρκου.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν διαπλατύνσεις πέραν του επιτρεπτού ορίου και υλικά, που προέκυψαν από τις εκσκαφές, ρίχθηκαν «ατάκτως στις παρυφές των ανοιγομένων δρόμων, καταπλακώνοντας τα δενδρύλλια και δημιουργώντας μια επιπλέον νεκρή ζώνη».

Η Επιτροπή αναφέρει πως κατά την αποχώρησή τους από το σημείο, τα τρία μέλη της «εγκλωβίστηκαν αιφνιδίως από τέσσερα αυτοκίνητα γεμάτα σωματώδεις τύπους οι οποίοι τους απέκλεισαν τον δρόμο λίγο πριν καταφθάσουν στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Καπαρελλίου- Αγίου Βασιλείου και τους περιήγαγαν σε καθεστώς ομηρίας», ενώ παρέμειναν «εγκλωβισμένοι για περίπου τρεις ώρες στον δασικό δρόμο μέχρι ότου εμφανισθεί, κατόπιν επανειλημμένων κλήσεων, η αστυνομία και οι εν λόγω τύποι να απελευθερώσουν τον δρόμο και να αποχωρήσουν».

Η Επιτροπή δηλώνει στην ανακοίνωση «προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εκφοβισμοί και τραμπουκισμοί δεν θα κάμψουν σε τίποτε τον νόμιμο και ηθικό αγώνα των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου», ενώ κάλεσε «την αστυνομία και της αυτοδιοικητικές αρχές να προστατεύσουν τους κατοίκους από παρόμοια περιστατικά και να διασφαλίσουν το δικαίωμα ελεύθερης και ασφαλούς διάβασης στους δασικούς δρόμους και βουνά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων του Αγ. Βασιλείου:

«Το μεσημέρι του Σαββάτου 14.10.2023, τρεις φίλοι και υποστηρικτές στον αγώνα μας κατά της εγκαταστάσεως νέων ανεμογεννητριών στον Άγιο Βασίλειο, ανέβηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του δικηγόρου που χειρίζεται την υπόθεση για λογαριασμό των κατοίκων, με το αυτοκίνητό τους πάνω στο Μαύρο Σπιθάρι προκειμένου να εκτιμήσουν οπτικά το μέγεθος των επεμβάσεων που έχουν γίνει στο βουνό.

Παρατηρήθηκε ότι σε πολλά σημεία ο δρόμος έχει διαπλατυνθεί πολύ πέραν του επιτρεπομένου ορίου ενώ πολλά υλικά που προέκυψαν από τις εκσκαφές αντί να μεταφερθούν σε χωματερές, έχουν ριφθεί ατάκτως στις παρυφές των ανοιγομένων δρόμων, καταπλακώνοντας τα δενδρύλλια και δημιουργώντας μια επιπλέον νεκρή ζώνη.

Κατά την επιστροφή τους και αφού είχαν επίσης τραβήξει και αρκετές φωτογραφίες όχι μόνον των διενεργουμένων εκσκαφών αλλά και του τοπίου γενικώτερα, το οποίο είναι από ψηλά μαγευτικό, εγκλωβίστηκαν αιφνιδίως από τέσσερα αυτοκίνητα γεμάτα σωματώδεις τύπους οι οποίοι τους απέκλεισαν τον δρόμο λίγο πριν καταφθάσουν στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Καπαρελλίου- Αγίου Βασιλείου και τους περιήγαγαν σε καθεστώς ομηρίας.

Χρειάσθηκε να παραμείνουν εγκλωβισμένοι για περίπου τρεις ώρες στον δασικό δρόμο μέχρι ότου εμφανισθεί, κατόπιν επανειλημμένων κλήσεων, η αστυνομία και οι εν λόγω τύποι να απελευθερώσουν τον δρόμο και να αποχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε περιοριστικές σημάνσεις ή εργοταξιακές περιφράξεις.

Οι παραπάνω παράνομες και ποινικά κολάσιμες ενέργειες συνιστούν αναμφίβολα παρακώλυση συγκοινωνιών, παράνομη κατακράτηση, απειλή βίας και διάδοση ψευδών ισχυρισμών για τις οποίες, οι φίλοι που τις υπέστησαν επιφυλάσσονται κάθε νομίμου δικαιώματός τους.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ρητά προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εκφοβισμοί και τραμπουκισμοί δεν θα κάμψουν σε τίποτε τον νόμιμο και ηθικό αγώνα των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου. Ήδη όπως γνωρίζετε, οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια και αναμένουν την έκβαση των σχετικών διαδικασιών.

ΚΑΛΟΥΜΕ την αστυνομία και τις αυτοδιοικητικές αρχές να προστατεύσουν τους κατοίκους από παρόμοια περιστατικά και να διασφαλίσουν το δικαίωμα ελεύθερης και ασφαλούς διάβασης στους δασικούς δρόμους και βουνά.

Οι κάτοικοι έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να επισκέπτονται τα βουνά τους ανά πάσα στιγμή καθώς και να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει σε αυτά.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους του φίλους και κατοίκους σε αφύπνιση και συνέχιση του αγώνα γιατί χωρίς αυτά δεν πρόκειται να διασώσουμε το φυσικό τοπίο μας και η ποιότητα ζωής μας. Φωτογραφίες των αλλοιώσεων που έχει υποστεί μέχρι σήμερα το τοπίο θα ανέβουν σύντομα σε σχετικές ιστοσελίδες προκειμένου να έχετε όλοι μια εικόνα της κυριολεκτικής ισοπεδώσεως του βουνού μας και της ταχύτατης μετατροπής του Αγίου Βασιλείου σε βιομηχανική εγκατάσταση».

Σχετικά